PROJEKT »DIJAK DIJAKU PROTI RAKU«

V zadnjih letih zboli za rakom več kot 15.000 prebivalcev RS letno. Med vzroki

smrti je rak na prvem mestu pri moških in na drugem pri ženskah. Rak ni ena sama bolezen, temveč več sto različnih. Kljub temu, da se ogroženost z rakom zmerno veča, je največja v starejših letih; od vseh rakavih bolnikov jih je bilo več kot 58 % starejših od 65 let.

Državni program obvladovanje raka (DPOR) je program dejavnosti, nalog in ukrepov, ki so potrebni za učinkovito obvladovanje raka v Republiki Sloveniji.

Med njegove dejavnosti prištevamo projekt Dijak dijaku proti raku, ki ga je začela in uspešno vodila nekdanja predsednica Obalnega društva za boj proti raku, zdravnica Jadranka Vrh Jermančič. Preko njega je angažirala generacije srednješolcev in jih izobrazila, da so postali promotorji zdravja, ki so svojim vrstnikom prikazovali samopregledovanje dojk in mod.

Lani in letos so v projektu sodelovali dijakinje in dijaki iz programa Zdravstvena nega: Kristina Stojmenova, Krulc Barbara, Božidar Mijailovič in Nedim Šepić. 22. marca so dijakom tretjih in četrtih letnikov na spodnji lokaciji demonstrirali

samopregledovanje dojk in mod, jim predstavili presejalne programe (DORA, SVIT, ZORA) in promovirali zdrav življenjski slog kot pomemben dejavnik za boj proti raku.

Za pomoč pri organizaciji projekta se zahvaljujem Kristini Glavina in Dejanu Mužini

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)