Svetovni dan sladkorne bolezni, 14.11. 2014

Sladkorna bolezen je bolezen kronično povišanega sladkorja v naši krvi. Z drugo besedo to imenujemo hiperglikemija. Glukoza je nujno potrebna za normalno delovanje naših organov, zato jo je potrebno stalno uravnavati. V naše telo pride s hrano, ki jo zaužijemo. Ko pride do okvar trebušne slinavke, posledično postane v krvi preveč sladkorja. To začne neugodno delovati na naš organizem, zato moramo poskrbeti, da sladkor znižamo na normalno raven. To pa poskrbimo z inzulinom, ki si ga vbrizgamo v telo.

Lahko pride tudi do akutnih in kroničnih zapletov sladkorne bolezni. Zato moramo stalno pregledovati stopala, ugotavljati simptome za okvaro živčevja, vida ter ledvic. Prav tako moramo jesti zdravo ter se gibati in imeti uravnano telesno težo.

Letošnja tema svetovnega dneva diabetesa, ki je bil 14. novembra, je »Zdravo prehranjevanje se začne z zajtrkom«.

Za svetovni dan diabetikov- 14. novembra, smo na Srednji šoli Izoli izvajali meritve sladkorja v krvi. Merili smo ga dijakom, profesorjem in uslužbencem šole ter dijaškega doma. Svetovali smo jim glede izmerjenih rezultatov in poudarili pomen uživanja zajtrka.

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)